miercuri, 14 august 2013

Tehnologia REAL 2 WEB, deschide o noua epoca a internetului

Traim intr-o perioada in care se dezvolta citeva tehnologii care au acelasi scop: sa creeze o legatura intre realitate si informatia virtuala. Deja, linkurile text incep sa fie inlocuite cu linkuri grafice, linkuri radio sau linkuri algoritmice. Multe cladiri, monumente, produse, bilete, masini etc. au acum atasate coduri QR (Quick Response), care, atunci cind sint scanate prin camera video a unui smartphone, ofera rapid o multime de informatii de tip text, audio sau video despre lucrul respectiv.

Stick-urile NFC (Near Field Communication) livreaza acelasi tip de informatie smartphone-urilor sau tabletelor, insa pe cale radio. In plina dezvoltare se afla si tehnologia Digital Watermarking, care, la fel, leaga realul de virtual prin algoritmi intretesuti in imagini foto sau video sau intr-un fisier audio. Digital Watermarking-ul e o tehnologie asemanatoare cu cea a QR codurilor, numai ca, in cazul DW, informatia este amestecata intr-o imagine si, practic, e invizibila.

Fiecare dintre cele trei tehnologii are avantajele si dezavantajele sale. Codurile QR par sa fi castigat mai multa popularitate. Cred ca vor atrage incontinuare mai multi simpatizanti deoarece se bazeaza pe o tehnologie simpla si usor de aplicat. Sint convins ca, in viitor, vom vedea coduri QR pe toate produsele, in ziare, in reviste, pe panouri publicitare, pe bilete de tren, de masina, de spectacol, in vitrine, la intrarea in magazine sau hoteluri, peste tot, acolo unde nu ne asteptam inca.

Toate aceste tehnologii ne ofera, rapid si la obiect, informatie web despre lucruri din lumea reala. La gradina zoo putem afla informatii despre animalele pe care le vedem, scanind un cod QR de pe o cusca. Putem afla date despre situatia criminalitatii dintr-un oras sau informatii pentru securitatea noastra, doar scanind un cod QR de pe o masina de politie. Putem afla de unde provine carnea pestelui pe care il mancam la un restaurant, scanind un cod QR imprimat pe o foita din orez comestibila si asezat peste bucata de carne din farfurie.

Acestea sint deja realitati pe care le intilnim in diferite colturi ale lumii. E doar inceputul!

In citiva ani, 30-40% din ambalajele produselor ucrainene vor avea coduri QR

Previziunea apartine Irinei Miroschnik, CEO in cadrul companiei Ukrplastik, cel mai mare producator din Europa de Est de materiale flexibile pentru ambalarea produselor alimentare, cosmetice si farmaceutice. Ea spune ca, deocamdata, producatorii nu prea sint interesati sa-si aplice coduri QR pe propriile produse, dar, e convinsa ca, in 3-4 ani, acestia isi vor da seama de utilitatea acestora.

Miroschnik spune ca legile privind protectia consumatorilor cer ca produsele sa contina din ce in ce mai multe informatii, pe linga cele obisnuite precum numele si adresa producatorului, termenul de garantie, ingrediente etc. Cind nu vor mai avea cum sa tipareasca tot acest volum de date, producatorii se vor orienta catre codurile QR, deoarece acestea permit sa inglobeze intr-o suprafata mica peste 4000 de caractere alfanumerice.

Ukrplastik este una dintre primele companii ucrainene care a inceput sa-si aplice coduri QR pe ambalajele produselor.

Sursa: Interfax Ucraina

marți, 13 august 2013

Ce este un cod QR?

Un cod QR este ceva similar cu un cod de bare, cod cu care sinteti deja obisnuit pentru ca apare acum pe ambalajul oricarui produs. Diferenta majora dintre cele doua coduri este ca un cod QR poate contine mult mai multa informatie si mai diversificata decit un cod de bare.

Codul de bare poate stoca numai cifre. Un sir de maxim de 20 de cifre. Un cod QR poate stoca nu numai cifre, ci si litere, semne de punctuatie sau simboluri kanji si kana, adica caractere folosite in scrierile asiatice. Diferenta majora dintre cele doua coduri o da volumul de stocare. Un cod QR poate stoca pina la 7089 caractere numerice si 4296 caractere alfanumerice.

Si in privinta infatisarii grafice exista diferente. Un cod de bare este un sir de linii verticale, mai subtiri sau mai ingrosate. Un cod QR arata ca un patrat format din multe alte patratele. Un cod de bare este considerat unidimensional, pentru ca contine date grafice liniare, iar un cod QR este considerat 2D, pentru ca datele grafice sint insiruite pe doua dimensiuni (vezi figura urmatoare).


Destul cu teoria! Practic, un cod QR reprezinta codificarea grafica a unui text sau a unui sir de caractere alfanumerice. Acest cod poate fi interpretat (decodat) de un cititor (scanner). Putem coda texte scurte, adrese web, adrese de email, numere de telefon, mesaje de sms etc.

Codurile QR pot fi scanate cu orice device care are instalata o camera web: smartphone, tableta, laptop. Se poate folosi chiar si calculatorul de acasa sau de la birou, daca acesta are atasata o camera web. In urma scanarii, se genereaza un raspuns rapid, de aici si numele de Quick Response (QR).Un scaner decodeaza mesajul din codul QR, care poate fi si un fel de comanda. Daca este codata o adresa de web, scanerul poate deschide acea pagina web intr-un browser. Aceasta pagina web poate fi si o harta Google sau un videoclip pe Youtube.

Daca e o adresa de email, poate sa deschida aplicatia de posta electronica in care adresa de email a destinatarului este deja introdusa. Daca e un numar de telefon, prin scanare, numarul se formeaza automat pe telefon. Prin scanarea unui cod QR se pot face chiar si autorizari bazate pe username-uri, id-uri si parole (ex. poti intra direct intr-un cont WiFi, fara sa mai tastezi datele).

Generarea unui cod QR este simpla. Puteti folosi o multime de generatoare gratuite care se gasesc pe internet. Cautati pe Google "generator QR" si veti gasi multe oferte. Veti vedea ca acestea sint usor de folosit. Trebuie sa introduceti undeva datele pe care vreti sa le codati, apoi sa faceti un click de generare si, gata, aveti codul, pe care il puteti printa pe orice material doriti.

Aplicatii de citire a codurilor QR pot fi gasite, gratuit, pe iTunes sau Google Play. Puteti cauta si pe Google "free QR reader" sau "free QR scaner".

Acum, ca stiti notiunile de baza despre ce sint si cum pot fi create si interpretate codurile QR, depinde doar de imaginatia dumneavoastra cum le puteti folosi.

luni, 12 august 2013

Un retailer sud-coreean si-a crescut vanzarile datorita unui cod QR solar

Compania E-mart, cel mai mare retailer din Coreea de Sud, care detine un lant de peste 140 de magazine, a constatat ca vanzarile sale scad simtitor in jurul amiezii. Si-a pus problema cum sa faca sa atraga mai multi clienti in aceasta parte a zilei.

A apelat la o agentie de publicitate care a gasit o solutie bazata pe codul QR.Specialistii de la agentia Cheil Worldwide au creat un cod QR tridimensional care, privit si iluminat dintr-un anumit unghi, devine un desen in doua dimensiuni (vedeti in videoclip cum functioneaza ideea).

Initial, au fost instalate astfel de coduri QR in 3D in 13 locatii din Seul, capitala Coreei de Sud, care au fost inclinate in asa fel incit, intre orele 12.00 si 13.00 ale zilei, prin umbrele create de lumina solara, sa se transforme in coduri QR in 2D, care pot fi scanate cu un smartphone. Cetatenii au fost anuntati ca, daca vin si scaneaza codurile QR in acest interval de timp, pot face cumparaturi online cu reduceri de pret sau pot primi cupoane de 12 dolari pe care le pot folosi in reteaua de magazine E-mart.

Multi sud-coreeni au prins ideea si s-au folosit de pauza de masa de la pranz pentru a merge sa scaneze codurile QR. Datorita succesului, au mai fost instalate "coduri QR umbra" in alte 23 de locatii. Rezultatele s-au vazut si in volumul vanzarilor retailerului. In timpul campaniei promotionale, au fost oferite 12.000 de cupoane de cumparaturi iar vanzarile E-mart au crescut cu 25% in jurul pranzului. Retailerul a beneficiat si de o publicitate gratuita de amploare, intrucit presa a fost interesata sa mediatizeze ingenioasa idee a codului QR format din umbre.


Cum pot fi folosite codurile QR in televiziune

Codurile QR pot fi scanate de pe orice material pe care sint imprimate: hartie, plastic, textile, ziduri, pavaje, lemn, sticla, ceramica etc. Si daca tot am vorbit de sticla, codurile pot fi scanate chiar si de pe ecranele monitoarelor de calculator si a televizoarelor.

Sa ne amintim ca, prin scanarea unui cod QR, putem accesa un text, o fotografie sau un videoclip. Putem insa sa si downloadam fisiere si aplicatii. Exista tari in care televiziunile s-au adaptat noii tehnologii si ofera acum posibilitatea, de exemplu, ca, prin banerele publicitare afisate pe ecran, telespectatorii sa poata downloada aplicatii pentru telefonul mobil.

Iata un exemplu in care postul meteo Weather Channel permite telespectatorilor cu smartphone-uri, cu platforma Android, sa-si descarce o aplicatie cu prognoza meteo direct de pe ecranul televizorului. Observati ca telespectatorii sint anuntati din timp sa-si pregateasca telefoanele pentru download, apoi este afisat un cod QR care prin scanare permite descarcarea respectivei aplicatii.

E un lucru nou cu care cred ca ne vom obisnui in viitor!


duminică, 11 august 2013

Primul proiect QR turistic de amploare din Romania se aplica la Sibiu

Pina la sfirsitul lunii august (2013), 60 de cladiri monument istoric din Sibiu vor avea placute informative pentru turisti, sub forma codurilor QR. Turistii, dar si localnicii, vor putea afla totul despre monumentele respective, direct pe smartphone sau tableta, dupa ce scaneaza codurile QR montate pe cladiri. Datele sint oferite in romana, engleza, germana si franceza.

Cei care nu au instalata pe telefon o aplicatie de scanare a codurilor pot introduce rapid adrese scurte de web pe smartphone, pentru a accesa informatiile. Proiectul „Promovarea patrimoniului cultural prin QR cod” este finantat de Administratia Fondului Cultural National si derulat de Neoma Solution in colaborare cu Asociatia Pentru Infrumusetarea orasului Sibiu si Fundatia Heritas.

Coduri QR pe mausoleele Soveja, Marasesti si Focsani

Directia Judeteana de Cultura Vrancea impreuna cu Asociatia Potpourri colaboreaza in scopul aplicarii unui proiect care vizeaza aplicarea de coduri QR pe o serie de monumente din judet. Obiectivul este sa se ofere mai multe informatii vizitatorilor, in limbile romana, franceza si engleza, prin intermediul noilor tehnologii ale informatiilor.

Pentru inceput, la inceputul lunii august 2013, au fost montate placute cu coduri QR pe mausoleele din Soveja, Marasesti si Focsani. Se au deja in vedere si alte monumente din judet.

Toate informatiile necesare despre monumentele istorice si obiectivele turistice din judetul Vrancea la care vor fi instalate placute cu coduri QR sint oferite Asociatiei Potpourri de catre Directia Judeteana de Cultura.

BNR promoveaza codurile QR

Pe siteul Bancii Nationale a Romaniei exista o pagina dedicata codului QR, unde se explica ce este acesta, cum functioneaza si cum poate fi folosit. In plus, sint oferite doua linkuri exemplificative pentru downloadarea unor aplicatii de scanare a codurilor QR.

Pagina contine si un QR cod care prin scanare ofera cursul valutar, la zi, al BNR. Puteti citi detalii la urmatoarea pagina: http://www.bnr.ro/Despre-codul-QR-6292.aspx

sâmbătă, 10 august 2013

Taxi-urile se pot comanda si prin codurile QR

O companie de taxiuri din Maidstone, Anglia, tocmai a lansat o noua modalitate de comandare a unui taxi, care se foloseste de codurile QR. Compania Streamline a amplasat astfel de coduri in 50 de locuri, strategic alese, din Maidstone si imprejurimi, care, atunci cind sint scanate, genereaza un mesaj de comanda a unui taxi. Tot ce mai trebuie facut este sa se faca un clic de trimitere a mesajului si taxiul e deja comandat. Serviciul se cheama "Scan, Click and Go".

Dupa ce un client a trimis comanda de pe smartphone, imediat acesta primeste un mesaj in care este anuntat ca i-a fost preluata comanda, si i se da detalii despre taxiul care va veni sa-l preia. Fiecare cod QR are asociata si locatia unde este amplasat, asa ca taxiul stie exact unde sa vina.

Asa ca, locuitorii din aceasta parte a Angliei sau strainii si turistii, nu mai trebuie sa-si faca probleme ca nu stiu unde sa sune pentru un taxi, trebuie doar sa se uite in jur si sa observe un cod QR care ii rezolva rapid problema.

Aplicarea codurilor QR pe monumentele funerare are tot mai mult succes in lume

Aplicabilitatea codurilor QR este fara limite si depinde doar de imaginatia noastra cit si cum le vom putea folosi in viitor. Poate pe romani o sa-i surprinda, dar pe japonezi sau americani vestea ca aceste coduri QR se pot aplica chiar si pe monumentele funerare, nu-i mai mira.

Tot mai multor americani li se pare o idee buna sa poata merge la mormintul unei persoane dragi unde sa poata scana un cod QR si sa "rasfoiasca" amintiri de tip text, foto sau video, pe smartphone sau tableta. Codurile pot oferi oricui informatii despre o persoana care isi doarme somnul de veci intr-un cimitir sau acestea pot fi restrictionate cu parola de urmasii raposatului.

Toate informatiile pot fi structurate sub forma unei pagini asemanatoare cu cea de Facebook si pot fi accesate si de pe orice calculator de acasa, daca cunosti adresa web a respectivei pagini. Cei care comanda o astfel de pagina memoriala pot plati pina la 150 de dolari pentru realizare, administrare si gazduire web pe veci. Codul QR, asociat paginii web, se imprima pe materiale rezistente la intemperii.

In filmuletul urmator puteti vedea oferta companiei americane Living Headstones, specializata in astfel de servicii. Totodata, puteti vedea mai clar cum functioneaza acest serviciu bazat pe codurile QR.

Uruguay-ul incearca sa reduca evaziunea fiscala prin codurile QR

Autoritatatile fiscale din Uruguay incearca sa combata evaziunea fiscala, obligind o serie de comercianti sa-si faca publica situatia achitarii obligatiilor fiscale prin intermediul codurilor QR.

Primele vizate sint firmele cu domiciliul fiscal in Montevideo care detin magazine, restaurante, baruri, puburi, cluburi de noapte, cafenele si ceainarii. Acestea trebuie sa-si lipeasca in vitrine, la usile de intrare sau in zona casieriilor coduri QR livrate de Directia Generala de Impozite care, prin scanare, duc catre informatii fiscale.

Orice client poate scana aceste coduri QR cu un smartphone sau o tableta si poate afla daca un comerciant are datorii fiscale catre stat sau daca este la zi cu plata taxelor si impozitelor. Autoritatile spera ca astfel ii vor descuraja pe cetateni sa cumpere sau sa consume din magazine sau localuri care au datorii catre stat.

Pina in 22 august 2013, peste 2600 de agenti comerciali care au obiecte de activitate mentionate trebuie sa se supuna acestei masuri.

Reclama interactiva pe sacose de cumparaturi, pentru cresterea stimei de sine a femeilor

O reclama publicitara realizata de agentia spaniola JWT pentru Diagonal Mar Shopping Centre din Barcelona demonstreaza cit de ofertante si inovatoare sint codurile QR in transmiterea diferitelor tipuri de mesaje, inclusiv a celor publicitare. Reclama despre care facem vorbire are ca idee "cresterea stimei de sine" a femeilor care fac cumparaturi in shopping center-ul mentionat.

S-a pornit de la faptul ca fiecare femeie care face cumparaturi are nevoie de aprecieri, de laude, de complimente. E bine cind ea aude aprecierile acestea din partea prietenelor sau colegelor de serviciu, dar si mai si este cind le aude din gura unui barbat. Care spune mai mult decit atit! Si acest barbat nu este nici prietenul, nici sotul ei! Este un barbat misterios!

Aceasta minune e posibila datorita codurilor QR. La Diagonal Mar clientele primesc cumparaturile in sacose care au imprimate pe ele fata unui tinar atragator. Acesta are lipit pe buze un cod QR. In momentul in care codul e scanat, imediat apare pe ecranul smartphone-ului o imagine video cu gura tinarului din fotografie, care incepe sa faca multe complimente femeii care tine telefonul in dreptul sacosei.

"Esti splendida!", "Zi-mi care este numele tau, pentru ca vreau sa te trec pe lista mea de dorinte de Craciun!", spune, printre altele, vocea sexy a barbatului. In videoclip, puteti vedea reactiile femeilor cind vad si aud aceste lucruri. Fiti atenti si la fetzele barbatilor care insotesc aceste femei!

duminică, 28 iulie 2013

Cel mai mare cod QR din lume realizat din umbrele

In alte tari din lume, codurile QR sint prezente in constiinta publica de ani buni. Ca atare, oamenii au avut timp sa le gaseasca diverse intrebuintari dar si sa le confectioneze din cele mai neobisnuite materiale sau lucruri.

A crea un cod QR din umbrele desfacute si tinute de oameni deasupra capului, nu mai este o noutate. Mission Hills Shenzhen, cea mai mare statiune de golf si SPA din lume, a organizat crearea celui mai mare cod QR din lume format din umbrele, in scopul popularizarii unui program propriu pentru sustinerea ideii de eco-turism.


Codul a fost format din 2000 de umbrele, care au constituit defapt pixelii imaginii. Cei care au tinut umbrelele au fost angajati ai companiei chineze. Imensul cod QR a fost fotografiat de la o inaltime de circa 80 de metri. Codul din fotografia realizata este functional, adica, daca este scanat, face trimitere imediata catre site-ul campaniei de sustinere a eco-turismului.

Tatuaje vorbitoare amoroase

Un cod QR poate contine orice mesaj, inclusiv unul erotic! Un magazin online din Franta vinde tatuaje temporare care contin diferite declaratii sau indemnuri amoroase. Un set contine zece tatuaje sub forma de cod QR cu tot atitea propozitii codate. Iata-le:

- hai sa facem dragoste inainte sa ne spunem la revedere!
- te iubesc!
- visez la un sarut pe git!
- saruta-ma!
- saruta-ma aici!
- da! da! da!
- spune-mi ca ma iubesti!
- vrei sa te casatoresti cu mine?
- te culci cu mine?
- mai departe, mai mare, mai puternic!

Care este ideea? Iti lipesti un astfel de tatuaj oriunde pe corp (obligatoriu pe suprafete plate pentru a nu deforma desenul codului) si iti inviti partenerul sa-ti scaneze codul QR. Trebuie sa ai grija sa nu incurci codurile, altfel poti sa-i transmiti altceva decit doresti! Partenerul iti scaneaza codul cu un smartphone si afla mesajul. Avind in vedere ca sint mesaje text, nici nu e nevoie sa aiba conexiune la internet. Asigura-te ca are telefonul incarcat! Apoi, astepti sa vezi ce reactie are!

Tatuajele rezista intre 2 si 7 zile si au dimensiunea de 3x3 cm. Asa ca, daca sint la vedere, nu prea e timp sa fie scanate si de alti nedoriti!

Sursa: www.lesmotssontdescadeaux.com

Victoria’s Secret te provoaca sa scanezi coduri QR

In spatele unui cod QR se poate ascunde orice! Victoria’s Secret a provocat imaginatia americanilor creind citeva bannere publicitare in care coduri QR ascundeau zone acoperite de obicei cu articole de imbracaminte intima. Cei care au vrut sa vada ce ar putea fi sub etichetele QR au putut sa-si astimpere curiozitatea scanindu-le cu smartphone-ul. Si iata ce au vazut!

Carte de vizita continuta intr-un cod QR

In viitorul nu prea indepartat nu va mai trebui sa purtam la noi nu stiu cite carti de vizita. Va fi suficienta doar una! Conditia este ca aceasta sa aiba imprimata pe ea un cod QR care sa contina toate datele noastre de contact. Atunci cind vrem sa oferim numarul nostru de telefon sau adresa de email cuiva, vom scoate la vedere cartea de vizita iar aceasta va putea fi scanata si, automat, datele noastre de contact vor intra in smartphone-ul persoanei cu care dorim sa tinem legatura. Aceasta procedura o puteti vedea exemplificata in videoclipul urmator.


Puteti face si altfel! Pe o carte de vizita obisnuita, puteti coda sub forma unui patratel QR un numar de telefon. Cine primeste cartea de vizita de la dumneavoastra va trebui doar sa scaneze codul si, automat, numarul se va forma pe telefonul acestuia. Posibilitatile sint multiple! Puteti coda o adresa de email sau una de website. Orice credeti ca e mai important pentru firma dumneavoastra!

Americanii scaneaza mai mult coduri QR decit europenii

Un studiu realizat la sfarsitul anului trecut in SUA si trei tari europene ( Marea Britanie, Germania si Franta) a relevat faptul ca americanii sint mai familiarizati cu codurile QR, pe care le scaneaza mai mult decit locuitorii de pe batrinul continent.

Studiul efectuat de compania Pitney Bowes a avut ca tinta doua categorii de virsta: 18-24 ani si 25-34 ani. Conform rezultatelor, a reiesit faptul ca cei mai multi tineri au scanat coduri QR din reviste si postere. Fata de europeni, consumatorii americani scaneaza destul de mult si coduri de pe plicurile postale sau imprimate pe ambalajul produselor.

Pe ambele continente se scaneaza mai putin coduri de pe website-uri, conturi de email sau de pe ecranul televizoarelor.



In Europa, codurile QR pot avea un succes mai mare. Conform unei statistici comScore, la jumatatea anului trecut abia 16% dintre detinatorii de smartphone spanioli si 11.4% dintre detinatorii de smartphone britanici scanasera coduri QR. De remarcat ca in Spania doar intr-un an numarul celor care s-au folosit de coduri s-a triplat iar in Germania s-a dublat.



Statisticile arata ca in Spania, Germania, Italia, Franta si Marea Britanie sint deja peste 17 milioane de persoane care au scanat coduri QR, ceea ce inseamna abia 14% din totalul detinatorilor de smartphone-uri.

Sursa: eMarketer.com

sâmbătă, 27 iulie 2013

Cinci muzee din Transilvania au introdus coduri QR in expozitii


Muzeul Imnului National „Casa Muresenilor" din Brasov s-a aliniat trendului ultimilor tehnologii ale informatiei si a introdus in salile sale de expozitie codurile QR care pot oferi vizitatorilor mai multa informatie, si asta in format multimedia. Datele se pot accesa prin intermediul unui smartphone sau a unei tablete. Alte patru muzee din tara, Muzeul National al Carpatilor Rasariteni Sfantu Gheorghe, Muzeul Tarii Fagarasului „Valer Literat”, Muzeul de Istorie Sighisoara si Muzeul Municipal Medias, ofera aceeasi facilitate vizitatorilor in cadrul unui proiect comun intitulat Smart Expo.

Cei care viziteaza muzeul brasovean trebuie sa stie ca pot scana codurile QR doar daca au instalata pe propriul telefon o aplicatie de citire a acestora. Nu trebuie sa-si faca probleme pentru asta deoarece personalul muzeelor ii ajuta pe loc sa-si instaleze aplicatia. O alta conditie esentiala este ca vizitatorii sa poata avea conexiune la internet. Si in acest caz, muzeele le vin in ajutor, oferindu-le acces gratuit la internet prin routere wireless.

Proiectul Smart Expo mai include si un website (www.smart-expo.ro) in care sint prezentate virtual expozitii din trecut ale celor cinci muzee partenere.

Codurile QR sint utilizate din ce in ce mai mult in tarile dezvoltate, nu numai in muzee, ci si in comert, de exemplu, ca instrument de marketing sau chiar in institutii de invatamint, deoarece ofera legaturi directe si la obiect catre informatii utile.

vineri, 26 iulie 2013

Danone Spania isi fidelizeaza clientii prin coduri QR

Danone Spania investeste peste un milion de dolari intr-un proiect de atragere si fidelizare a clientilor sai, care se bazeaza pe codurile QR. Proiectul consta in aplicarea de astfel de coduri pe fiecare din produsele sale care pot fi scanate si interpretate cu o aplicatie creata special pentru acest lucru.


Practic, spaniolii pot descarca gratuit aplicatia Alimenta Sonrisas cu care pot scana codurile imprimate pe ambalajul alimentelor. Prin scanare, cumparatorii produselor sint indrumati sa se inregistreze intr-un program de fidelizare, apoi la fiecare scanare a codului QR de pe un produs, acestia primesc puncte care sint convertite in cupoane cu discount-uri pentru achizitionarea avantajoasa a altor produse.

Pina in prezent, peste 2 milioane de spanioli s-au inregistrat in programul de fidelizare si se estimeaza ca fiecare din acestia economiseste circa 40 de euro pe luna folosind acest sistem. In curind, Danone va ajunge sa printeze, lunar, peste 60 de milioane de coduri QR si se apreciaza ca proiectul lor este unul dintre cele mai mari din lume printre cele care implica folosirea smartphone-urilor.

Sursa: Mobile Commerce Press

Angry Birds "teleporteaza" figurine in joc prin intermediul codurilor QR

Recent, creatorii celebrului joc au lansat pe piata o noua versiune:  Angry Birds Star Wars 2. Noul joc nu vine doar cu pasari "suparate" cu caracteristici imprumutate din celebra serie de filme Star Wars, ci si cu o noutate interesanta. Pasionatii acestui joc isi pot achizitiona si figurine cu pasarile-personaj pe care le pot introduce in mediul virtual al aplicatiei de pe tableta sau smartphone plasindu-le peste obiectivul camerei video ale acestor aparate. (vezi videoclipul pentru a intelege mai bine cum se face...)


Cum se poate asa ceva? Figurinele au la baza un mic QR code care este marit de o lentila asa incit sa poata fi citita de camera aparatului. Aplicatia jocului scaneaza codul QR, identificind personajul figurinei care il contine si introduce automat in joc pasarea-personaj.

Producatorii jocului spun ca au optat pentru codurile QR, in dauna etichetelor NFC, deoarece acestea sint mult mai accesibile pentru tablete si smartphone-uri, care nu trebuie sa fie echipate cu tehnologia NFC.

joi, 25 iulie 2013

Mercedes-Benz salveaza vieti cu coduri QR

Producatorul german de autovehicole s-a gandit sa vina in sprijinul echipelor de salvare care intervin in caz de accident rutier, oferindu-le o facilitate rapida in identificarea datelor esentiale despre masinile avariate in care se afla victime. Politistii, paramedicii si pompierii pot afla imediat despre ce tip de masina este vorba, unde are amplasat rezervorul de combustibil, unde se afla airbag-urile, unde se afla bateria, pe unde sint intinse cablurile electrice si alte informatii care pot fi utile celor care intervin.

Se stie ca orice secunda este capitala in desfasurarea unei actiuni de salvare a vietilor victimelor accidentelor rutiere si orice informatie e binevenita. Ei bine, toate aceste informatii vor putea fi accesate prin intermediul unui cod QR scanat cu un smartphone. Mercedes-Benz s-a gandit sa amplaseze cite doua stickere cu coduri QR pe fiecare masina. Unul dintre el va fi lipit pe interiorul capacului de la busonul de alimentare iar celalat undeva in partea opusa a masinii.

Prin scanarea codului se acceseaza rapid o pagina web unde se regaseste o schita a modelului de masina pe care sint marcate clar zonele de interes pentru membrii echipajelor de interventie. Nu numai masinile noi vor avea aceste coduri QR. Mercedes-Benz a creat "schite de salvare" pentru toate modelele sale de dupa anul 1979. Acestea pot fi gasite in 6 limbi pe o pagina dedicata de unde pot fi downloadate in format pdf.

Cum sa-ti faci cumparaturile scanind coduri QR in statia de metrou

Compania Tesco Home Plus, un retailer de produse alimentare cu prezenta in 14 tari, si-a crescut considerabil vanzarile in Coreea de Sud, dupa ce a creat magazine virtuale in statiile de metrou. Mai exact, a amplasat pe peroanele si holurile statiilor panouri iluminate pe care sint afisate fotografii cu tot felul de produse. Totul creaza impresia ca te afli in fata unor rafturi din supermarketuri. Fiecare produs este o replica fidela a celui real si are alaturat un QR cod pe care daca il scanezi cu un smartphone nu faci decit sa adaugi produsul respectiv in cosul de cumparaturi dintr-un magazin online.

Dupa ce "ti-ai umplut cosul", trimiti comanda, achiti cu cardul de credit si specifici adresa de livrare, la fel ca pe orice magazin online. Vei primi pachetul cu cumparaturi cind vei ajunge acasa. In felul acesta toata lumea e castigata. Consumatorii nu-si mai pierd timpul facind drumul la supermarket si nu mai stau degeaba in statia de metrou iar comerciantul isi creste profitul vanzindu-si marfa intr-un mod convenabil.



Daca nu aveti rabdare, mergeti direct la secunda 50 a filmuletului pentru a vedea cum se fac cumparaturile scanind coduri QR.

miercuri, 24 iulie 2013

Ecuadorul incearca sa atraga turisti prin "bananele QR code"!

Toate tarile din lume doresc sa isi atraga cit mai multi turisti. Fiecare stat isi construieste un brand de tara si cauta metode noi de a atrage vizitatori. Ecuadorul s-a gandit sa se foloseasca de banane ca mijloc de publicitate pentru turism. Guvernul aceste tari s-a gandit ca cele 24 de milioane tone de banane exportate anual pe toate continentele pot sa le aduca nu numai bani ci si turisti. Solutia se numeste: QR cod! Fiecare banana care pleaca acum din Ecuador are lipita pe ea o eticheta care contine si un QR cod. Curiosii care scaneaza acel cod cu un smartphone vor fi dusi catre un clip video promotional pentru tara sud-americana si apoi catre site-ul Ministerului Turismului din Ecuador. Pentru a vedea mai multe amanunte despre campania "bananei ambasador", urmariti videoclipul de mai jos: