Traim intr-o perioada in care se dezvolta citeva tehnologii care au acelasi scop: sa creeze o legatura intre realitate si informatia virtuala. Deja, linkurile text incep sa fie inlocuite cu linkuri grafice, linkuri radio sau linkuri algoritmice. Multe cladiri, monumente, produse, bilete, masini etc. au acum atasate coduri QR (Quick Response), care, atunci cind sint scanate prin camera video a unui smartphone, ofera rapid o multime de informatii de tip text, audio sau video despre lucrul respectiv.
Stick-urile NFC (Near Field Communication) livreaza acelasi tip de informatie smartphone-urilor sau tabletelor, insa pe cale radio. In plina dezvoltare se afla si tehnologia Digital Watermarking, care, la fel, leaga realul de virtual prin algoritmi intretesuti in imagini foto sau video sau intr-un fisier audio. Digital Watermarking-ul e o tehnologie asemanatoare cu cea a QR codurilor, numai ca, in cazul DW, informatia este amestecata intr-o imagine si, practic, e invizibila.
Fiecare dintre cele trei tehnologii are avantajele si dezavantajele sale. Codurile QR par sa fi castigat mai multa popularitate. Cred ca vor atrage incontinuare mai multi simpatizanti deoarece se bazeaza pe o tehnologie simpla si usor de aplicat. Sint convins ca, in viitor, vom vedea coduri QR pe toate produsele, in ziare, in reviste, pe panouri publicitare, pe bilete de tren, de masina, de spectacol, in vitrine, la intrarea in magazine sau hoteluri, peste tot, acolo unde nu ne asteptam inca.
Toate aceste tehnologii ne ofera, rapid si la obiect, informatie web despre lucruri din lumea reala. La gradina zoo putem afla informatii despre animalele pe care le vedem, scanind un cod QR de pe o cusca. Putem afla date despre situatia criminalitatii dintr-un oras sau informatii pentru securitatea noastra, doar scanind un cod QR de pe o masina de politie. Putem afla de unde provine carnea pestelui pe care il mancam la un restaurant, scanind un cod QR imprimat pe o foita din orez comestibila si asezat peste bucata de carne din farfurie.
Acestea sint deja realitati pe care le intilnim in diferite colturi ale lumii. E doar inceputul!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu