Un cod QR este ceva similar cu un cod de bare, cod cu care sinteti deja obisnuit pentru ca apare acum pe ambalajul oricarui produs. Diferenta majora dintre cele doua coduri este ca un cod QR poate contine mult mai multa informatie si mai diversificata decit un cod de bare.
Codul de bare poate stoca numai cifre. Un sir de maxim de 20 de cifre. Un cod QR poate stoca nu numai cifre, ci si litere, semne de punctuatie sau simboluri kanji si kana, adica caractere folosite in scrierile asiatice. Diferenta majora dintre cele doua coduri o da volumul de stocare. Un cod QR poate stoca pina la 7089 caractere numerice si 4296 caractere alfanumerice.
Si in privinta infatisarii grafice exista diferente. Un cod de bare este un sir de linii verticale, mai subtiri sau mai ingrosate. Un cod QR arata ca un patrat format din multe alte patratele. Un cod de bare este considerat unidimensional, pentru ca contine date grafice liniare, iar un cod QR este considerat 2D, pentru ca datele grafice sint insiruite pe doua dimensiuni (vezi figura urmatoare).
Destul cu teoria! Practic, un cod QR reprezinta codificarea grafica a unui text sau a unui sir de caractere alfanumerice. Acest cod poate fi interpretat (decodat) de un cititor (scanner). Putem coda texte scurte, adrese web, adrese de email, numere de telefon, mesaje de sms etc.
Codurile QR pot fi scanate cu orice device care are instalata o camera web: smartphone, tableta, laptop. Se poate folosi chiar si calculatorul de acasa sau de la birou, daca acesta are atasata o camera web. In urma scanarii, se genereaza un raspuns rapid, de aici si numele de Quick Response (QR).Un scaner decodeaza mesajul din codul QR, care poate fi si un fel de comanda. Daca este codata o adresa de web, scanerul poate deschide acea pagina web intr-un browser. Aceasta pagina web poate fi si o harta Google sau un videoclip pe Youtube.
Daca e o adresa de email, poate sa deschida aplicatia de posta electronica in care adresa de email a destinatarului este deja introdusa. Daca e un numar de telefon, prin scanare, numarul se formeaza automat pe telefon. Prin scanarea unui cod QR se pot face chiar si autorizari bazate pe username-uri, id-uri si parole (ex. poti intra direct intr-un cont WiFi, fara sa mai tastezi datele).
Generarea unui cod QR este simpla. Puteti folosi o multime de generatoare gratuite care se gasesc pe internet. Cautati pe Google "generator QR" si veti gasi multe oferte. Veti vedea ca acestea sint usor de folosit. Trebuie sa introduceti undeva datele pe care vreti sa le codati, apoi sa faceti un click de generare si, gata, aveti codul, pe care il puteti printa pe orice material doriti.
Aplicatii de citire a codurilor QR pot fi gasite, gratuit, pe iTunes sau Google Play. Puteti cauta si pe Google "free QR reader" sau "free QR scaner".
Acum, ca stiti notiunile de baza despre ce sint si cum pot fi create si interpretate codurile QR, depinde doar de imaginatia dumneavoastra cum le puteti folosi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu